top of page
mahkeme
Yazarın fotoğrafıAv. Nuri BAĞLARS

Kavga eden iki işçiden hangisi işten çıkarılır?

Güncelleme tarihi: 4 gün önce

Kavga eden iki işçiden hangisi işten çıkarılır?

Yargıtay 9. H.D.  2013/9324 E.  ,  2015/4646 K.

...İşyerinde iki işçinin karşılıklı birbirlerine sataşmada bulunması halinde, olayı kimin başlattığı anlaşılamadığı veya tahrik bulunmadığı takdirde, her iki işçinin iş sözleşmesinin feshi haklı nedene dayanır. Sataşma niteliğinde olmadığı sürece, diğer işçilerle devamlı ve gereksiz tartışmaya girişmek, iş arkadaşları ile ciddi geçimsizlik göstermek geçerli fesih nedenidir. (Dairemizin 26.05.2008 gün ve 2007/37481 Esas, 2008/12505 Karar sayılı ilamı). Keza işçinin bu tür sataşma niteliğindeki davranışlarına diğer işçi neden olmuş ise işyerinde olumsuzluklara yol açtığı takdirde geçerli fesih nedeni yapılabilir.

Temyiz ekli Sulh Ceza Mahkemesinin 2013/455-1375 sayılı ilamında davacı işçinin katılan, diğer sataştığı işçinin ise sanık olarak yargılandığı ve yargılama sonunda çöp miktarının azlığı nedeni ile diğer sanık işçinin davacıya sert tavırda bulunduğu, davacının araç bu kadar doluyor dediğinde araç içinde diğer işçi sanığın davacıya yumrukla vurduğu ve davacının yararlandığı, bunun üzerine davacının bıçak çıkardığının belirtildiği, tespitinden sonra diğer işçi sanığa yaralama suçundan ceza verildiği, ancak

davacının sanık nedeni ile yargılanmadığı gibi diğer işçi hakkında tahrik hükümlerinin uygulanmadığı, olayın oluş şekline göre sataşmayı diğer işçinin başlattığı, davacı işçinin yaralandığı ve mağdur konumunda olduğu, davacının iş sözleşmesinin feshinin bu şekli ile haklı neden ağırlığında olmadığı anlaşılmaktadır. Davacının kıdem ve ihbar tazminat isteklerinin kabulü yerine yazılı gerekçe ile reddi hatalıdır.


Kararın değerlendirilmesi

Yargıtayın yukarıda verdiğimiz kararında iş yerinde meydana gelen kavgada kavgayı kimin başlattığı ve kavgada taraflardan birinin haksız tahrikte bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Haksız tahrik olaydan olaya, mahkemeden mahkemeye değişiklik gösterebilen unsurdur. Bir fiilin haksız fiil olup olmadığı bazı durumlarda öznel hale gelebilmektedir. Bu durum mahkeme tarafından verilecek kararı öngürülemez hale getirir.

Kavgayı kimin başlattığı, haksız tahrikin var olup olmadığı tanık beyanları ile ispat edilebilecektir. Ancak "işçinin istifa sebebi ile bağlı olup olmadığı" Başlıklı yazımızda da belirttiğimiz üzere işverenler bu tür durumlarda işçileri işten çıkarırken hileli bir şekilde savunma adı altında istifa dilekçesi alabilmektedirler. Verilen bu savunma dilekçesi ile her iki işçinin de işten çıkarılması için zemin hazırlanmaktadır. İşçiler genellikle bu yazılarda "o vurduğu için ben de vurdum" şeklinde yazı yazmaktadır. işçilerin yazdığı bu yazı sataşma fiilini kabul anlamına gelmektedir. Bu haliye artık sataşma sebebiyle her iki işçinin de işten çıkarılması yasal hale gelmiş olacaktır.

Sataşma durumunda kendisine sataşılan işçinin öncelikle işverene başvurması önerilir. Aksi takdirde işçinin sataşma fiilinde kavgayı başlatan kişi olmadığını ispat etmesi bir hayli güçtür. Her ne kadar yargıtay kavgayı başlatan kişiye işaret etmiş ise de kavgaya sonradan dahil olan kişi de işten çıkarılabilecektir. yargıtayın asıl aradığı işçinin kendisine yönelen sataşmayı defetmek amacıyla hareket etmesi dışında başka çaresinin olmamasıdır.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page