top of page
mahkeme
Yazarın fotoğrafıAv. Nuri BAĞLARS

İcra takibi nedir, eve gelen ödeme emrine karşı ne yapılabilir, icra takibine itiraz nasıl yapılır?

  1. İcra takibi, iki kişi arasındaki alacak verecek iddiasının devlet gücü ile ileri sürülmesini ifade eder. Hukuk sistemimizde herkesin herkese karşı haklı veya haksız bir şekilde icra takibi başlatabilmesi mümkündür. İcra sistemimizde, açılan icra takibinin haklı veya haksız olduğu hususunda ancak alacak verecek ilişkisinin tarafları işlem yapabilmektedir. Alacaklı olduğunu iddia eden bir kişi icra dairesine başvurarak icra takibi başlatılmasını talep edebilir. İcra daireleri, kendilerine yapılan usule uygun başvuruların haklı veya haksız olmasına bakmaksızın icra takibini başlatmakla yükümlüdürler.

  2. Ödeme Emri: İcra daireleri ilk olarak borçlu olduğu iddia edilen kişiye ödeme emri ve alcaklı olduğunu iddia eden kişinin sunduğu alacağın sebebini belirtir evrakı borçluya ulaştırmak üzere tebligata çıkarırlar. Uygulamada genellikle yalnızca ödeme emri tebliğ edilir. Tebliğ edilen ödeme emrinde alacaklı olduğunu iddia eden kişi ile borçlu olduğu iddia edilen kişinin isim, soyisim ve iletişim ilgileri, borcun miktarı, takibin türü, borcun kaç gün içinde nereye ödenmesi gerektiği, borcun kabul edilememsi halinde kaç gün içinde nereye ve nasıl itiraz edilebileceği, itiraz edilmemesinin sonuçları ve itiraz edilmediği durumunda mal beyanında bulunulmaması halinde kişinin hapis cezası ile cezalandırılabileceği hususları açıkça belirtilir. Kendilerine ödeme emri tebliğ edilen kişinin ilk olarak ödeme emrinin gerçek olup olmadığını adliyelerden veya e devlet sistemi üzerinden teyit etmesinde fayda vardır. Kendisine ödeme emri tebliğ edilen kişi ödeme emrini dikkatle okuyup en kısa sürede gerekli işlemleri yapması için harekete geçmesi önem arzetmektedir. Aksi takdirde telafisi imkansız hak kayıpları ile karşı karşıya kalınabilir.

  3. Ödeme emrine itiraz: Kendisine ödeme emri tebliğ edilen kişi borçlu olmadığını düşünüyor ise borçlu olmadığı hususunu açık ve anlaşılabilir bir şekilde ödeme emrinde belirtilen süre içerisinde takibin türüne göre icra dairesine veya icra hukuk mahkemesine yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. ödeme emrinde belirtilen süre tebligatın yapıldığı günden itibaren işlemeye başlar ve herhangi bir kimse sürenin sona ereceği konusunda uyarıda bulunmaz. Ödeme emrindeki bu süre takibin türüne göre farklılık arz ettiği için ödeme emrinde yazılan süreye riayet edilmesi çok önemlidir. Ödeme emrine itirazın çok önemli sonuçları bulunduğundan dolayı hukuki destek alınmadan ödeme emrine itiraz edilmesi telafisi imkansız hak kayıplarına sebebiyet verebilecektir.

  4. Ödeme emrine itiraz edilmemesi: Kendisine ödeme emri gönderilen kişi borçlu olduğunu düşünüyor ve borcunu ödemeyi düşünüyorsa en kısa sürede ödeme emrinde ismi bulunan alacaklı vekiline ulaşarak ödeme konusunda bilgi alabilir ve hatta indirim talep edebilir. Borçlunun, alacaklı vekili veya alacaklı ile iletişime geçmek istememesi halinde icra dairesine giderek borcunu ödemesi mümkündür.

Comments


bottom of page