top of page
mahkeme
Yazarın fotoğrafıAv. Nuri BAĞLARS

Anlaşmalı boşanma davası nedir? Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?

Güncelleme tarihi: 4 gün önce

Anlaşmalı boşanma davası nedir? Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?


Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunun evlilik birliğinin sarsılması başlıklı 166. Maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir.

Söz konusu maddeye göre anlaşmalı boşanma davasının şartları;

  1. Bir yıl veya daha fazla süreli bir evlilik,

  2. Her iki eşin de boşanma konusunda aynı fikirde olması,

  3. Eşlerin birlikte dava açması veya eşlerden birinin diğer eş tarafından açılan davayı kabul etmesi,

  4. Hakimin her iki eşin de özgür iradelerine dayanarak boşanmaya karar verdiklerine kanaat getirmesi,

Sayılan şartların var olması halinde her iki tarafın da imzaladığı boşanma sözleşmesi diğer adıyla boşanma protokolü mahkemeye sunulur. Mahkeme hakimi, sunulan protokolde hukuka uygunluğu, tarafların ve müşterek çocukların menfaatini dikkate alarak değişiklikler yapabilir. Hakim tarafından yapılan değişikler her iki eş tarafından da kabul edilirse hakim tarafların protokol doğrultusunda boşanmalarına karar verir. Verilen mahkeme kararının kesinleşmesi için mahkeme tarafından daha sonra yazılan gerekçeli kararın tarafların talebi ile her iki tarafa da tebliğ edilmesi ve tarafların tebligattan itibaren 2 hafta içinde protokolden dönmemesi veya istinaf kanun yoluna başvurmaması gerekmektedir.


Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır?

Anlaşmalı boşanma davası, açılacak davanın anlaşmalı boşanma davası olduğunu belirten ve HMK m. 119'a göre hazırlanan dava dilekçesi ile açılır bu davada da normal davalarda olduğu gibi harç ve gider avansı yatırılır.


Boşanma protokolü ne zaman mahkemeye sunulmalı?

Boşanma protokolü dava açılırken veya dava açıldıktan sonra mahkemeye sunulabilir. Mahkeme, sunulan protokolün eksik olduğuna veya hukuka aykırı olduğuna kanaat getirirse hukuka aykırılıkları veya eksiklikleri giderici önerilerde bulunabilir. Önerilerin taraflardan biri veya her ikisi tarafından kabul edilmemesi halinde tarafların talepleri ile yeni bir protokol sunmaları için süre verebilir. tarafların yeni bir protokol sunmamaları halinde ve eşlerden en az birisinin halen boşanma konusunda kararlı olması halinde açılmış olan anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönecektir.


Anlaşmalı boşanma sürecinde edilen kabullerin akıbeti;

Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönmesi halinde taraflar, anlaşma safhasında ettikleri kabullerden sorumlu tutulamazlar. Örneğin, anlaşmalı boşanma sürecinde taraflardan biri zina yapmam sebebiyle pişman olduğum için karşı tarafa şirketimin tamamını devretmeyi taahhüt ediyorum dese bile çekişmeli boşanma davasında zina fiilini ve dolayısı ile şirket devrini reddedebilecektir.


Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi halinde yeni delillerin ve iddiaların sunulması;

Boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesi halinde mahkeme çekişmeli boşanma davasına hazırlanmaları ve delillerini sunmaları için taraflara süre verir. Dava ve cevap dilekçesinde belirtilmeyen delillerin daha sonra sunulamayacağı kuralının istisnası çekişmeli boşanma davasına dönen anlaşmalı boşanma davasıdır. Taraflar, verecekleri yeni dilekçelerinde dayandıkları tüm boşanma sebeplerini sıralayıp delillerini belirtmelidirler.


Kaba hatları ile açıkladığımız anlaşmalı boşanma prosedürü olaydan olaya farklılık gösterebileceğinden dolayı boşanma sürecinde veya boşanmadan sonra hukuki problemlerle karşılaşılmaması adına hukuki destek alınarak sürecin başlatılmasını tavsiye ederiz. Nitekim protokol ve dava dilekçesinde yapılan bir hatanın boşanma sürecini uzatabileceği gibi kötü niyetli eski eş tarafından boşanmadan sonraki bir süreçte tazminat davasına konu edilebilmesi ihtimal dahilindedir.



コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page